Zatvori poruku Primetili smo da koristite Internet Explorer 6. Preporučujemo Vam da koristite Mozilla Firefox ili Internet Explorer 7 radi vaše sigurnosti i lepšeg ugođaja...

Voće RSS FEED

3
0

Banana

Autor: Mina Radivojević, 14/05/2009
Banana

Banana je u Maleziji poznata već oko 4000 godina, odakle je prenesena na Filipine i u Indiju. Arapski trgovci su je doneli u Afriku, gde su se sa njom upoznali Portugalci, koji su je krajem 15. veka preneli u Ameriku. Danas, njeni najveći uzgajivači su u Kostariki, Meksiku, Ekvadoru i Brazilu.

Stablo banane može narasti do osam metara visine. Na vrhu stabla se nalaze veliki, zeleni, sočni listovi koji su jako nežni i zbog toga lako pucaju. Cvetovi su žute boje a plodovi rastu u obliku grozdova koji mogu imati 50 – 150 pojedinačnih plodova. Prosečna banana teži oko 120 grama i duga je oko 15 cm. Sadržaj unutar kore je mesnat, krem ili žut, a kada sazri je kestenjaste boje. Ukus može biti blag i sladak ili polukiseo.

Banane su bogate kalijumom, sadrže i magnezijum, kalcijum, fosfor, cink, bakar, gvožđe. Takođe su bogate vitaminima, najviše sadrže beta-karoten, vitamine grupe B, C i E. Dobar su izvor vitamina B6, dijetalnih vlakana, mangana. Nezrele banane sadrže oko 25% skroba i oko 1% šečera, dok zrele sadrže oko 20% šečera. Sadrže i probiotske šečere i fruktooligosaharide ( inulin).

Dokazano je da prehrana bogata kalijumom, magnezijumom, dijetalnim valaknima, znatno smanjuje rizik od srčanog udara. Tako da, banana koja je bogata kalijumom, mineralom koji pomaže u normalizaciji krvnog pritiska, funkcije srca, radu živaca i mišića, se svrstava u tu grupu. Banana u ishrani povoljno utiče i na probavni sistem, posredno utiče na organizam da usporava gubitak kalcijuma kod bolesti kao što je osteroporoza. Povoljno utiče na anemiju, mamurluk, čireve, stres, zatvor, učenje, uznemirenost, trudnoću, raspololoženje, energiju... Zanimljivo, ukoliko ste odlučili da prestanete sa pušenjem, banana će pomoći da telo lakše prebrodi krizu- zbog B kompleksa, kalijuma, magnezijuma, telo će lakše podneti šok "nestanka" nikotina.

Banane se konzumiraju sveže, sušene, koriste se kao dodatak raznim tortama, kolačima, sladoledima, voćnim salatama. Mogu se kombinovati sa jogurtom ( voćni jogurt), kao dodatak palačinkama, sa sladoledom i čokoladnim umakom ( poznati sladoledni kup Bannana split). Takođe se mogu pržiti, pohovati i pripremati na mnogo različitih načina.

Mina Radivojević

Mina Radivojević
Mina Radivojević će uskoro postaviti svoju kratku biografiju. U međuvremenu, uživajte uz Kruškicu.

Preporučeni artikli uz ovaj tekst

  • » Trenutno nema preporučenih artikala..
Vrh stranice

Komentari

autor: Dada, 14/07/2009 u 00:05
Obozavam banane i svaki dan pojedem po dve.Pozdrav!

Ostavi komentar
U borbi protiv botova i spam-a, morali smo da razvijemo neki vid zastite, stoga Vas molimo da izaberete kafu, i tako nam potvrdite da niste mašina.

jabuku
 
limun
 
hamburger
 
jagodu
 
kafu
 
trešnju
 
krušku
 


Vrh stranice