Zatvori poruku Primetili smo da koristite Internet Explorer 6. Preporučujemo Vam da koristite Mozilla Firefox ili Internet Explorer 7 radi vaše sigurnosti i lepšeg ugođaja...

Voće RSS FEED

4
0

Jabuka

Autor: Mina Radivojević, 07/01/2009
Jabuka

Zahvaljujući svojim sastojcima, jabuka je jako zdrava namirnica, stoga se preporučuje da pojedemo barem dve jabuke dnevno. Jabukom ne možemo izlečiti nijednu bolest, ali njenim konzumiranjem možemo sprečiti nastanak mnogih oboljenja kao i raznih zdravstvenih poteškoća.

Zahvaljujući bogatom sastavu ugljenih - hidrata, naročito fruktozi i glukozi, jabuka snabdeva organizam energijom, sprečava umor i gubitak koncentracije. Kako sadrži i do 90 % vode, uspešno gasi žeđ, i osvežava nakon napornog treninga. Jabuka je dobra i u podizanju raspoloženja, ublažava nervozu i razdražljivost i smiruje. Kombinacija vitamina C, minerala i drugih elemenata pozitivno utiče na imunološki sistem organizma i efikasno deluje u borbi protiv virusa, bakterija i razornog uticaja slobodnih radikala. Upravo zbog toga štiti od prehlade. Dokazano je da jabuka sprečava nastanak karcinoma debelog creva, zahvaljujući karotinu, jabuka štiti od UV - zraka, a izmedju ostolog, zbog toga što sadrži pektin i celulozu, podstiče i reguliše probavu i stabilizira crevnu floru. Jabuka pozitivno deluje i na rad srca i krvnih sudova. Sprečava taloženje štetnih materija u krvi, snižava povišeni holesterol u krvi, sprečava začepljenje krvnih sudova pa tako smanjuje mogućnost nastanka tromboze i arteroskleroze.

Jabuka se često javlja u sastavu dijeta i preporučuje se prilikom držanja istih. Kako je bogata kalijumom, jabuka podstiče izlučivanje suvišne tečnosti iz organizma, i uz ostalo, pogodna je za mršavljenje. Vlakna koja bubre u želucu stvaraju osećaj sitosti i smanjuju apetit, a time što sadrži fruktozu, može dovesti do zadovoljenja želje za slatkim.

Jabuka takodje, pozitivno utiče na funkcionisanje bubrega, jetre i žuči. Zahvaljujući kalcijumu i fosforu, pozitivno utiče na kosti i zube, a kako je bogata flourom, sprečava karijes i jača i štiti desni i usnu floru.

Jabuka sadrži i do 90 % vode, i kroz želudac prolazi u roku od 15 - 20 minuta. I zbog toga je treba jesti pre obroka ili nekoliko sati posle.

Jedna je od najrasprostranjenijih voćki. Može biti kisela, slatka, osvežavajuća, okrugla, šiljata, pljosnata, crvena, žuta, glatka, sjajna, hrapava, rana, srednje rana, kasna... Najpopularnije sorte su zlatni delišes, jonatan, ajdared, crveni delišes, "greni smit"...

Mina Radivojević

Mina Radivojević
Mina Radivojević će uskoro postaviti svoju kratku biografiju. U međuvremenu, uživajte uz Kruškicu.

Preporučeni artikli uz ovaj tekst

Vrh stranice

Komentari

Što je tiho ovde.. Napravi buku - ostavi komentar …

Ostavi komentar
U borbi protiv botova i spam-a, morali smo da razvijemo neki vid zastite, stoga Vas molimo da izaberete kafu, i tako nam potvrdite da niste mašina.

krušku
 
hamburger
 
kafu
 
trešnju
 
limun
 
jabuku
 
jagodu
 


Vrh stranice